18 Mart Üniversitesi kampçılık hakkında güzel çalışma yapmış
KAMPÇILIK
“herkesin hayatında bir kere olsun yaşaması gereken bir deneyim…”
KAMPÇILIK NEDİR?
Doğaya giden herkesin kampçılıkla ilgili kendine göre faklı yaklaşımı vardır. Kimi için karavan veya motor-karavanla televizyondan jeneratöre hatta küçük bulaşık makinesine kadar birçok araç-gereci konaklayacağı yere taşıyarak yaptığı etkinliktir. Kimi içinse sırt çantası, mat, çadır vb ile gerçekleştirilen bir etkinliktir.
Genel olarak değerlendirilirse kampçılık diğer amaçlara ulaşmada yardımcı temel bir etkinliktir denilebilir. Bu amaçlar doğrultusunda kimileri kamp için önceden belirlenmiş alanları tercih eder, kimi ise doğada el değmemiş yerlerde kamp yapar.
“Kampçılık her türlü doğa etkinliğinin temelidir” diyebiliriz. Dağcılık, mağaracılık, su ve akarsu sporları, turistik geziler, yürüyüş, tatil, doğa fotoğrafçılığı, trekking vb… gibi
Kampçılığı iyi bilirseniz ve yeterli malzemeye de sahipseniz her yerde konaklayabilirsiniz. Böylece görmek istediğiniz yerleri daha uzun süre görebilir, çeşitli doğa etkinliklerini daha uzun süre yapabilirsiniz. Üstelik tüm bu avantajlarının yanı sıra maddi olarak ta oldukça tasarruf sağlarsınız.
“Hiçbir konaklama tesisinin yıldızları kampınızınki kadar çok olamaz.”

Başarılı Bir Kamp …
Aç kalmadan, donmadan, sırılsıklam ıslanmadan, vahşi hayvanlara yem olmadan, birbirimizi öldürmeden iyi duygularla ve anılarla geriye döndüğümüz etkinliktir. Ancak doğaya sık giden biriyseniz aç kaldığınız zamanlarda, sırılsıklam ıslandığınız anılarınız mutlaka olacaktır.
Kampçılık Eğitimi Gerekli Midir ?
Kampçılık aslında bir usta-çırak işidir. Doğru insanlarla sık olarak yapacağınız kamplar size inanılmaz deneyim kazandırır. Ancak bu çok uzun zaman alabilir. Birçok şeyi başınıza geldiğinde öğrenirsiniz. Bu nedenle doğada konaklama ile ilgili bazı temel bilgileri teorik olarak bilmemizin faydası yadsınamaz.
Kampçılığın ilkeleri:
1. Tüm canlılara saygılı ol, 2. Çantandan çıkarttığın her şeyi tekrar çantana koy. 3. Kamp alanını bulduğundan daha temiz bırak. 4. Kampın kurallarına tamamen uy. 5. Kuru olmayan hiçbir bitkiyi kesme, yakma 6. Su kaynaklarını kirletme
İyi bir kampçı olmak için … 1. Kamplarda hem sonsuz özgürlük, hem de sonsuz sorumluluk vardır. 2. Kamplarda egolarınızı yok etmelisiniz. 3. Yardımlaşın, paylaşın, saygılı olun. Bencil olmayın. 4. Doğa bir savaş alanı değildir. 5. Yasalara ve kurallara uyun, gerekli izinleri alın. Gerektiğinde özel arazilerde mal sahibinden izin alın 6. Temel kampçılık eğitimi ve doğada yaşam terbiyesi almamış kişilerle kamp yapmayın 7. İster tek başınıza olun ister grup halinde kamp yapın çevrenizdeki doğa ile uyum sağlamalısınız. 8. Kendinizden önce diğerlerini düşünün, o zaman zaten her şey olabileceği kadar iyi gidecektir. 9. Kamplarda hava şartlarının değişimi genelde moralleri bozar. Deneyimli kamçılar hava koşullarının değişimini evlerindeymiş gibi karşılarlar. Onlar için bu çok doğal bir olaydır. 10. Doğaya ve çevresine zarar verenleri sonunda bir şey olmayacağını bilseniz bile şikayet edin 11. İyi bir kampçı her şartta hayatını idame ettirebilen – ilkyardımın temel becerilerini kazanmış – egolarını baskılamış – sakin – morali yüksek – tutarlı – paylaşımcı – doğaya ve canlılara saygılı olmalıdır.

Kamp yönetimi:
1. Her kampta en az iki tane deneyimli-eğitimli liderin olması gerekir. 2. Her birey yapmayı düşündüğü etkinliği bu liderlere haber vermelidir. 3. Lideri uyarın ama saygılı olun. Herkes hata yapabilir, ancak eğer deneyimli kişilerle doğaya gitmişseniz, bu kişiler önerileri de değerlendirerek herkes için en doğru kararı verirler. 4. Belli bir amaca yönelik etkinliklerde önceden iş bölümü yapılması ve planlanması kampın sorunsuz geçmesi için gereklidir. 5. Çadır kuracağınız yerin belirlenmesi, ateş yakma, tuvalet gereksinimine kadar her konuda liderlerinize danışın. 6. Kampın genel işlerinin yapılması için yardım talebinde bulunun. Liderin grubu yönlendirmesine yardımcı olun. 7. Öteki yol ne kadar kısa ve güzel olursa olsun, reisin yolundan ayrılmayın. 8. Atasözü, Seneca Kabilesi 9. doğada konaklama 10. çadır – biwak – açıkta – doğal barınaklarda – insan yapımı barınaklarda – doğal malzeme ile yapılmış barınaklarda – ulaşım araçlarında olabilir.
Kamp yerinin seçiminde dikkat edilmesi gerekenler:
1. Kaya-taş heyelanına veya çığa maruz kalacak yerlere, dik yamaçların dibine/üstüne kamp kurmayın. 2. Kurumuş ölü ağaçların altına kurmayın rüzgar ve fırtınadan korunaklı yer seçin, ormanlık alanlarda ağaçlık alanın içindeki küçük bir meydana kamp kurulabilir, böylece rahat ateş yakılabilir. 3. Su kaynağına uzaklık önemlidir. Ancak kuru bir dere veya nehir yatağına kamp kurmayın bazen gelen sel 3-4 metre yükselebilir. 4. Hava durumu hakkında bilgi edinin ve tedbirlerinizi ona göre alın. Hafif eğimli ve suyun birikmeyeceği bir alan seçmek önemlidir. Yağmur olasılığı varsa çadır etrafına oluk açmanız gerekebilir. Yağmurda çadırınızın ipleri gevşer, bu ipleri gerip daha sonra güneş açtığında gevşetmezseniz çadırınız yırtılabilir. 5. Tuvalet gereksinimi için uygun yerlerin olup olmadığına araştırın 6. Acil durumlar için kamp yerinin terk edilmesi gerektiğinde mutlaka önceden belirlenmiş bir planınız olmalıdır. 7. Çadırınızı kurmadan önce aşağıya bakın … bir çukurda olmayasınız, eğer yağmur yağarsa suyun hepsi size doğru gelebilir. Yukarıya bakın…bir ağacın çürük dalları altında olmamak için. Çevrenize bakın … sürüklenmiş dallar, yapraklar veya çalılar varsa sel alanındasınız demektir. 8. 2 tane 2’şer kişilik çadır kuracak yer bulmak her zaman bir tane 4 kişilik çadır kuracak yer bulmaktan kolaydır.
Kamp Alanının Organizasyonu Ve Kampın Kurulması:
Kamp alanına gidildiğinde yapılması gereken ilk şey kampı kurmaktır. Çadırların kurulacağı alanın, kamp ateşi ve mutfak yerinin belirlenmesi yapılacak ilk iştir.
Gruplara ayrılarak iş bölümü yapılabilir. Önce çadırlar kurulur. Böylece barınak sorunu halledilir. Herkesin çadır kurmayı bilmesi ve kendi çadırını kamp düzenine uygun olarak kurması en uygun yöntemdir. Çadırların kurulması matların, uyku tulumlarının ve kişisel eşyaların içine konulmasıyla tamamlanır. Hava kararmadan gece gerekecek malzemenin (el feneri, kazak vb.) hazırlanması unutulmamalıdır. Su kaynağının yeri ve tuvalet gereksinimlerinin nerede karşılanacağı konusunda herkes bilgilendirilmelidir.
Bir grup yemek ve kamp ateşinin yerini düzenlerken diğer grupta o geceki ve ertesi sabahki gereksinimleri karşılayacak kadar odun toplar. Su taşınması, çöp torbalarının hazırlanması, vb işlerinde tamamlanmasıyla kampımız eksiksiz kurulmuş olur.
Çadırda Konaklamakla İlgili İçin İpuçları:
1. Çadır içinde sigara içmeyin-içirtmeyin.
2. Tüp gaz ile çalışan aydınlatma ve ısıtma araçlarını kullanmayın ve içerde tutmayın.
3. Fermuarı kapalı tutun. Her seferinde fermuarları aramamak için fermuarların bırakılma konumunu belirleyin.
4. Hava şartları uygunsa yatmadan önce çadırınızı havalandırın.
5. Ayakkabılarınızı dışarıda çıkardıktan sonra ters olarak çadırın altına doğru sokabilirsiniz. Sabah giymeden önce silkeleyin.
6. Soğuk havalarda çadırı ısıtmak için mum yakabilirsiniz, çadırı yakmadan tabii ki.
7. Islanan malzemelerinizi ayakkabı ve çoraplarınızı ateşte kurutmaya çalışmayın genelde yanarlar.
8. Yatmadan önce tuvalet ihtiyacınızı giderin.
9. Çadırınızın altına (dışarıya taşmayacak şekilde) serilecek bir örtü tabanın ömrünü uzatır.
10. Yanınızda bulunduracağınız bir acil durum battaniyesi veya örtüsünü, matınız ile çadırınız arasına sermeniz nemli ortamlarda daha rahat etmenizi sağlar.
11. Siz uyurken ısının sıfırın altına inme riski varsa şişeleri ters çevirin. Su yukardan aşağıya doğru donar. Böylece sabah şişelerin ağzındaki kısmı donmadan bulma şansınızı arttırırsınız.
12. Ağacın altında uyumak sizi nemden, hafif yağan yağmurdan ve soğuk hava akımından koruyan bir şemsiyenin altında olmak demektir. Ağacın altındaki ısı açık havadaki ısıdan 10 derece daha yüksektir
13. Çadırda yemek yapmak: Bunu hiç yapmasanız daha iyi. En iyisi çadırların antrelerinde pişirmektir ancak ocağınızı ilk yakma işini mutlaka çadırın dışında yapın ki çadırınızı yakabilecek gazın ilk yanmasındaki alevlerden koruyun. Eğer yağıyorsa siz çadırınızda otururken ocağınızla dışarıda yemek pişirebilirsiniz. Olağandışı koşullar ve gereklilik dışında kesinlikle çadırda yemek yapmayın.
14. Hava ne kadar soğuk olursa olsun yada yağmurlu olursa olsun çadırınızın havalandırma deliklerini kesinlikle kapatmayın. Soluduğunuzda oluşan nemin dışarı çıkışı için bir yol olmalı yoksa çadırınızda sırılsıklam olursunuz.
15. Hava kararmadan çadırınızın içini hazırlayın. Matları serin, uyku tulumlarını açın, serin havada gerekebilecek kazak-mont vb. malzemeyi rahat ulaşabileceğiniz bir yere koyun. El fenerleri ve alın lambalarınızı pillerini kontrol ettikten sonra kapıya yakın koyun.
16. Çadırın içinde sürekli kalan küçük bir fener bulundurun bunu tavana asabilirsiniz ve çadır toplandığında da içinde kalabilir. Böylece her çadır kurduğunuzda fener aramazsınız.

Kampinglerde Dikkat Edilecekler:
1. Kampingin konaklama fiyatlarını mutlaka önceden sorunuz
2. Yüksek sesle konuşmayın, gürültü yapmayın
3. Aracınızla kamp alanında çevreyi toza bulamayın
4. Gece aracınızın farlarını kamp alanına girince söndürün
5. Fenerlerinizi diğer çadırlara tutmayın
6. Koşuşmayın, yürürken diğer çadırlara takılmayın
7. Ateş yakma yeri yoksa ateş yakmayın veya kamping idaresine danışarak ateş yakın
8. Çocuklarınız varsa onların da bu şekilde davranmasını sağlayın
“Bırakın şehir sizi özlesin…”